Boeken over de basis van verbindende/ geweldloze communicatie

Social change starts with connection
Deelnemers vragen soms “Welk boek moet ik volgens jou lezen over de basis van verbindend communiceren?” Zelf vielen voor mij vele puzzelstukjes op hun plek toen ik het basisboek las.
Ah! Daarom doen mensen wat ze doen, ook al zou ik zelf zulke andere keuzes maken.
Ah! Zo kan ik mijn gevoelens gebruiken om helder te krijgen wat belangrijk voor me is.
Ah! Mijn oordelen, positief of negatief, vervreemden me van mezelf en anderen.
Ah! Als ik weet wat ik nodig heb (mijn behoeften) dan kan ik eigenaarschap nemen en kiezen wat ik doe en hoe ik me uit (ook al lijkt dat soms niet mogelijk).
Pas een paar jaar later volgde ik een training en realiseerde mij welke wereld er nog onder ligt, hoeveel meer er nog te leren en toe te passen was. Verbindend communiceren- oefening baart kunst.
Wie weet wil jij ook eens wat lezen en daarom hier een aantal suggesties.
Marshall Rosenberg, de grondlegger van geweldloze communicatie schreef “Geweldloze communicatie: ontwapenend, doeltreffend en verbindend”. Dit is hét basisboek over verbindende communicatie. Hij beschrijft de vier stappen (waarneming, gevoel, behoefte, verzoek) en de drie processen (innerlijke helderheid, eerlijk uiten en empathisch luisteren) en illustreert deze ook met veel voorbeelden uit de praktijk. Ik heb het denk ik wel tien keer gelezen 😉.
Waarom doen we soms aardig en vriendelijk terwijl dat helemaal niet klopt bij wat we werkelijk voelen, vinden of nodig hebben? Waarom zijn we aan het pleasen en proberen we die ander gelukkig te maken?
Thomas d’Ansembourg beschrijft in zijn boek “Stop met aardig zijn: word jezelf door grenzen te stellen” hoe we kunnen krijgen wat we zo graag willen door aan te geven wat we voelen. Als we meer verbinding met onze partner, familie, vrienden of op het werk willen dan helpt het om te zeggen wat we nodig hebben.
Zelf vind ik dit een prettig boek om te lezen, met sprekende voorbeelden.
In de geweldloze communicatie gebruiken we de giraf voor de taal van empathie en mededogen en de jakhals als symbool voor de taal van oordelen en verwijten. We hebben ze beide in ons, ze zijn niet goed of slecht. Marshall Rosenberg zei eens “Een jakhals is een giraf met een taalprobleem”. Als we helderheid hebben op de jakhals en giraf hebben we keuze in hoe we ons uiten. Naar onszelf of naar de ander.
Justine Mol schreef dit dunne boekje “De giraf en de jakhals in ons”. Ik vind het makkelijk weg lezen en het legt helder uit hoe we uit het welles- nietes spelletje kunnen blijven en weer meer verbinding ervaren.
Soms nodig ik Justine uit bij een training en geven we die samen. Houd de agenda in de gaten of stuur me een bericht!
Jan van Koert noemt zichzelf de nestor van verbindend communiceren in Nederland. Ik heb met veel plezier trainingen bij hem gevolgd en zo de basis heel zorgvuldig geleerd. Hij gaf zijn trainingen op basis van het gedachtengoed van nonviolent communication van Marshall Rosenberg en zei dan: Er zijn twee vragen. “Wat leeft er in ons?” en “Wat kan ik doen om het leven nog mooier te maken?”. In zijn boek “Geweldloos communiceren als weg naar verbinding- wat je vindt mag je houden” geeft hij veel voorbeelden om die vragen te illustreren. Wat je vindt, je oordelen, mag je voor jezelf houden. Als we ons bewust zijn van onze oordelen kunnen we kiezen op een andere manier te communiceren, op een manier die bijdraagt aan verbinding.
In dit boek lees je een serie van dagelijkse en herkenbare situaties om te illustreren hoe je dat doet.
Hester Macrander beschrijft in “Verbindend communiceren, hoe dan?“ de achtergrond en het “model” van verbindende communicatie en ook hoe je creatief met de “techniek” om kan gaan en kan koppelen aan andere methoden. Ze legt in makkelijk toegankelijke taal uit hoe je uit conflicten kan blijven en oeverloos gedoe kan voorkomen.
Ik ben zelf net begonnen met lezen en zal later nog iets aanvullen over mijn ervaring bij het lezen. Mijn eerste indruk is dat het fijn leest en mooie illustraties heeft (allemaal oordelen van mij 😉).
Binnenkort volgt een blog met boeken die te maken hebben met kinderen en opvoeding en een blog die gaat over boeken die zich richten op sociale/ maatschappelijke verandering.