Marshall Rosenberg – de grondlegger van geweldloze communicatie

“Alles wat we doen, alles wat we zeggen, doen we om een behoefte te vervullen”
Marshall Rosenberg

De vraag rond empathie

In zijn boek vertelt Marshall Rosenberg hoe hij zich op basis van zijn eigen ervaringen als kind al afvroeg waarom sommige mensen verharden in hun contact met andere personen, terwijl anderen in staat zijn om-ongeacht de omstandigheden- oprecht en empathisch contact met anderen aan te gaan. Hoe kan het toch dat we zelfs geweld gebruiken tegen de mensen van wie we het meeste houden? En met geweld bedoelt hij dan ook de oordelen en meningen die we delen. 
Marshall werd geboren op 6 oktober 1934 in Canton, Ohio en verhuisde toen hij een jaar of acht was naar Detroit in de tijd van de rassenrellen. Hij moest toen zelfs in huis blijven omdat het gevaarlijk was en er zijn doden gevallen. Ook werd hij op school gepest en in elkaar geslagen vanwege zijn Joodse achternaam. Tegelijkertijd kwam zijn oom elke dag bij hem thuis om met veel liefde zijn zieke oma, die bij hem woonde, te verzorgen.
 
Om die vraag te begrijpen ging hij psychologie studeren en behaalde hij in 1961 zijn doctoraat in de klinische psychologie aan de universiteit van Wisconsin. Hij gaf les aan verschillende universiteiten en vond niet de antwoorden die hij had gehoopt in de psychologie. Hij zag hoe mensen diagnoses kregen die hen niet hielpen en wellicht zelfs tot stigmatisering en verdere problemen leiden. Hij noemde de psychologie soms gekscherend “professionele jakhals taal”. Hij wilde de mens zien achter het label. Hij heeft daarom zijn eigen praktijk opgericht en bestudeerde de wereldreligies.
 
Uiteindelijk was zijn conclusie dat de reden waarom sommigen wel en anderen niet met empathie aanwezig kunnen zijn komt door onze manier van denken, door onze manier van opvoeden en ons schoolsysteem, in de taal! Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de rol van communicatie in conflicten, geweld en in empathie en op basis van de inzichten die hij opdeed de vier elementen die bijdragen aan verbinding (en ook wel eens het model van geweldloze communicatie genoemd) geïntroduceerd. Nonviolent communication, afgekort als NVC in het engels.

Geweldloze communicatie als manier van leven

Marshall Rosenberg heeft (verbindende) geweldloze communicatie ontwikkeld zodat we empathisch naar onszelf leren kijken, ontdekken wat er echt toe doet en vervolgens meer in verbinding te kunnen zijn met anderen- of dat nu onze kinderen, onze partner, onze vrienden of onze collega’s zijn. In de trainingen van EmpaTilya leer en oefen je daarmee.
 
Geweldloze communicatie is meer dan een communicatiemodel alleen. Het is een manier van kijken naar de wereld voorbij goed en fout. We kunnen geweldloze communicatie toepassen op persoonlijk niveau, als een vorm van zelfzorg, en in dialoog met anderen, maar ook voor sociale verandering. Verbindende communicatie kan ons helpen om de systemen vorm te geven die passen bij de wereld zoals we die willen zien, variërend van onze families en onderwijssystemen, tot en met de wereldeconomie.

Nalatenschap  

Marshall Rosenberg reisde de wereld rond om workshops en trainingen te geven en zo geweldloze communicatie te verspreiden. Hij heeft ook bemiddeld bij vele uitdagende conflicten over de hele wereld en heeft zo bijgedragen aan verzoening en vreedzame oplossingen. In de traditie van Mahatma Gandhi en Martin Luther King baseerde hij zich op “Ahimsa”- the natural sate of compassion when no violence is present in the heart”.
 
Hij overleed in 2015. Bijdragen aan empathie, vrede en begrip door middel van geweldloze communicatie was zijn levenswerk en hij blijft gemeenschappen en mensen over de hele wereld inspireren.
 
Inmiddels wordt geweldloze communicatie toegepast in onderwijs, opvoeding en conflictbemiddeling en helpt vele individuen anders om te gaan met conflicten. Hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder het basisboek. Ook heeft hij het Center for nonviolent communication opgericht en inmiddels zijn er wereldwijd ongeveer 900 trainers gecertificeerd waaronder ik zelf.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *