Inner Development Goals bereiken door verbindende communicatie

Get very clear about the kind of world we would like and then start living that way” – Marshall Rosenberg

Inner Development Goals en verbindende communicatie: Een weg naar persoonlijke en sociale transformatie

In onze samenleving groeit het besef dat echte verandering van binnenuit begint. Dit idee wordt versterkt door initiatieven zoals de Inner Development Goals (IDGs), die zich richten op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden en bewustzijn om bij te dragen aan een duurzamere en harmonieuzere wereld. In dit blog verkennen we de IDGs en hoe deze samenhangen met geweldloze of verbindende communicatie (GC).

Wat zijn de Inner Development Goals?

De Inner Development Goals zijn een reeks persoonlijke ontwikkelingsdoelen die mensen helpen om bewustere, empathische en effectieve leiders te worden. Ze zijn ontworpen als aanvulling op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, en benadrukken dat we, om duurzame maatschappelijke veranderingen te realiseren, ook innerlijke groei nodig hebben. De IDGs zijn onderverdeeld in vijf dimensies:

  1. Being: Zelfbewustzijn en aanwezigheid.
  2. Thinking: Kritisch denken, nieuwsgierigheid en creativiteit.
  3. Relating: Empathie, mededogen en verbinding.
  4. Collaborating: Communicatie, vertrouwen en samenwerking.
  5. Acting: Moed, veerkracht en actiegerichtheid.

Verbindende Communicatie: Een weg naar innerlijke ontwikkeling

Verbindende communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg, is een manier van communiceren die de nadruk legt op empathie, authenticiteit en respect. Gebaseerd op psychologische principes zoals actief luisteren en emotioneel bewustzijn helpt het mensen om dieper in contact te komen met onze eigen en andermans gevoelens en behoeften. Dit helpt met wederzijds begrip, verminder conflicten en vergroot het de kans op betekenisvolle interacties.

Verbindende communicatie als manier om de Inner Development Goals te realiseren

Laten we eens kijken hoe de IDGs kunnen worden versterkt door de principes van verbindende communicatie, en vice versa.

  1. Being (zelfbewustzijn en aanwezigheid)

Verbindende communicatie leert ons om zonder oordeel te observeren en om stil te staan bij wat er binnenin ons leeft. Deze mindfulness helpt bij zelfreflectie en stimuleert het bewustzijn van onze behoeften en triggers.

Bijvoorbeeld, tijdens een conflictmoment kan iemand die verbindende communicatie beoefent zichzelf vragen: “Wat voel ik nu werkelijk? Wat is mijn behoefte achter dit gevoel?” Dit proces vereist zelfbewustzijn en aanwezigheid, een belangrijk aspect van “Being”.

  1. Thinking (kritisch denken en nieuwsgierigheid)

Kritisch denken betekent openstaan voor verschillende perspectieven. Verbindende communicatie moedigt aan om nieuwsgierig te zijn naar de gevoelens en behoeften van anderen zonder meteen te oordelen of conclusies te trekken.

Wanneer iemand bijvoorbeeld kritiek ontvangt, kan de eerste neiging zijn om in de verdediging te schieten. Verbindende communicatie leert ons om nieuwsgierig te zijn: “Waarom zegt deze persoon dit? Wat zou hun onderliggende behoefte kunnen zijn?” Dit bevordert openheid en stimuleert creatief denken in het zoeken naar oplossingen die voor beide partijen werken.

  1. Relating (empathie en verbinding)

De kern van van verbindende communicatie is empathie: luisteren zonder oordeel, met het doel ons te verbinden met de gevoelens en behoeften van anderen. Dit sluit aan bij de IDG “Relating” die gaat over het opbouwen van authentieke verbindingen met anderen.

  1. Collaborating (communicatie en samenwerking)

Effectieve samenwerking vereist open communicatie en vertrouwen. Verbindende communicatie helpt om duidelijk en eerlijk te communiceren, zonder aanvallend of defensief te worden.

Bijvoorbeeld, bij het werken aan een teamproject kunnen deelnemers verbindende communicatie gebruiken om openlijk te delen wat ze nodig hebben om succesvol samen te werken, en tegelijkertijd respect te tonen voor de behoeften van anderen. Dit vergroot het onderlinge vertrouwen en maakt constructieve samenwerking mogelijk.

  1. Acting (moed en actiegerichtheid)

Het toepassen van verbindende communicatie vereist de moed om authentiek te zijn, je kwetsbaar op te stellen en duidelijk je behoeften en grenzen aan te geven. Dit sluit aan bij de IDG “Acting” die gericht is op persoonlijke verantwoordelijkheid en doelgericht handelen.

Verbindende communicatie helpt mensen om heldere verzoeken te doen die specifiek en uitvoerbaar zijn. Het moedigt aan om actie te ondernemen die in lijn is met onze waarden en behoeften, in plaats van passief te blijven of reactief te handelen vanuit angst of frustratie.

Verbindende communicatie als sleutel tot duurzame verandering

De Inner Development Goals en verbindende communicatie vullen elkaar prachtig aan. Waar de IDGs de nadruk leggen op innerlijke groei en bewustwording als basis voor maatschappelijke verandering, biedt verbindende communicatie een praktische methode om deze innerlijke kwaliteiten tot uiting te brengen in onze interacties met anderen.

Door verbindende communicatie te beoefenen, ontwikkel je vaardigheden die bijdragen aan alle vijf de dimensies van de IDGs. Je leert je bewust te worden van je innerlijke wereld (Being), open en nieuwsgierig te denken (Thinking), diepgaand te verbinden met anderen (Relating), effectief samen te werken (Collaborating) en dapper te handelen (Acting).

Conclusie

De uitdagingen waarmee we als samenleving worden geconfronteerd, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en sociale verdeeldheid, vragen niet alleen om technologische oplossingen, maar ook om een verschuiving in hoe we met onszelf en met elkaar omgaan. De Inner Development Goals en verbindende communicatie bieden een routekaart voor deze verschuiving.

Door te investeren in onze innerlijke ontwikkeling en bewuste communicatie, bouwen we bruggen van begrip en empathie, die nodig zijn voor een duurzame en vreedzame toekomst. Of je nu een leider, ouder, leraar of teamlid bent, de combinatie van IDGs en verbindende communicatie kan je helpen om meer betekenisvolle verbindingen te maken en een positieve impact te hebben op de wereld om je heen.

Wil je leren hoe Verbindende Communicatie jouw persoonlijke groei kan versterken en bijdragen aan een betere wereld? Schrijf je in voor onze training en ontdek de kracht van empathische verbinding!